Griekenland & Tzatziki

Griekenland & Tzatziki

2 Comments

Griekenland & Tzatziki

 

1 juni 2019, vandaag precies een jaar geleden vertrokken wij voor een mooie reis naar Noord-Griekenland. Voor mij was het de eerste keer dat ik in Griekenland kwam en ik was op slag verliefd. Het heerlijke weer, het prachtige landschap, de vele olijfbomen, de witte huizen, de vriendelijke mensen en het overheerlijke eten. Oh, het éten.

De gerechten bestaan vaak uit slechts een paar ingrediënten en zitten bomvol smaak. Alle gebruikte producten zijn van goede kwaliteit en de (meeste) koks bereiden het eten met liefde en geven de smaken alle tijd om in te trekken. En dat proef je. Bijna alle restaurantjes waar we hebben gegeten waren kleinschalig en werden ook bezocht door locals (en aangezien wij net voor het begin van het seizoen waren, waren we op sommige plekken bijna alleen met locals). Sommige restaurantjes hadden niet eens een menukaart: ik mocht in de keuken komen kijken wat ik er lekker uit vond zien.

Regelmatig vroeg ik naar de specialiteit van het huis of de verse vangst van de dag. Hierdoor at ik de lekkerste seafood risotto, superverse gegrilde octopus (die ik eerder die dag buiten had zien drogen) en overheerlijke verse pasta met lokale zwarte truffel (oké, dit was bij een Griekse Italiaan en niet helemaal Grieks 😉).

Wat ik ook erg leuk vond aan eten in Griekenland: een toetje hoef je niet te bestellen. Bij de rekening krijg je een klein zoet hapje van het huis: een stukje cake, een klein puddinkje, een klein ijsje of vers fruit. Precies genoeg om aan de zoete trek te voldoen, maar niet zo zwaar op de maag (en desastreus voor de bloedglucose 😉) als volledige desserts.

Drie weken lang hebben we genoten van de echte Griekse feta, heerlijke salades, olijven, gegrilde groenten (aubergine, paprika, courgette, uien, tomaat),  verse vis, lam, stoofpotjes, garnalen, mosselen en uiteraard tzatziki. Elke dag (ja, letterlijk élke dag) hebben we tzatziki op. Volle, lobbige, romige tzatziki. En overal, in elk restaurantje waar we kwamen, smaakte het weer anders. Soms wat meer komkommer, soms wat minder. Soms geraspte komkommer, soms in kleine stukjes gesneden. Soms redelijk wat knoflook, soms héél veel knoflook. (Ik verdenk mezelf ervan dat ik na een week Griekenland niet eens meer proefde of en hoeveel knoflook er in zat). Soms met dille, soms met andere verse kruiden. Maar allemaal, stuk voor stuk, lekker! Op de wat meer toeristische plekken hebben we een enkele keer in een restaurantje gegeten waar de kwaliteit van het eten minder was. Maar de tzatziki was ál-tijd goed.

 

Eén van de vele schaaltjes tzatziki die wij in Griekenland aten

Vandaag deel ik mijn recept voor tzatziki met jullie. Door de yoghurt én de komkommer goed uit te laten lekken krijg je heerlijk dikke tzatziki, zoals we hem in Griekenland altijd kregen. Pas de hoeveelheid knoflook en kruiden gerust aan naar je eigen smaak, zo doen de Grieken dat ook!

 

Ingrediënten voor ongeveer 8 porties:

  • 750 ml halfvolle yoghurt (of 350ml dikke Griekse yoghurt, zie tip)
  • 1 komkommer
  • 1 el. verse dille, fijngehakt
  • 1 el. verse munt, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 el. olijfolie extra vierge

 

Bereiding:

  1. Maak een theedoek flink vochtig met koud kraanwater. Leg deze over een vergiet en zet de theedoek vast met knijpers. Zorg dat de theedoek een beetje strak staat. Zet het vergiet in een schaal (zodat het vocht in de schaal kan lopen). Giet de yoghurt op de theedoek, dek af met folie en laat de yoghurt minimaal 4 uur uitlekken op een koele plek (ik zet het in de koelkast). Giet halverwege een keer het weggelopen vocht uit de schaal, zodat de schaal niet te vol raakt.
  2. Schil de komkommer en rasp deze met een grove rasp. Leg de komkommer in een zeef en bestrooi met zout. Laat de komkommer ongeveer een kwartier uitlekken. Druk een paar keer met de achterkant van een lepel het vocht eruit.
  3. Als de komkommer goed is uitgelekt meng je deze met de yoghurt, de verse kruiden en 2 uitgeperste teentjes knoflook. Breng op smaak met versgemalen peper.
  4. Roer er vlak voor het serveren een eetlepel olijfolie doorheen.

 

Tip: Vind je het laten uitlekken van de yoghurt te veel gedoe? Gebruik dan een dikke, romige Griekse yoghurt.

Tip: Lekker bij brood, een borrelplank, gegrilde groenten of een stukje gebakken vlees of vis, bijvoorbeeld van de BBQ.

 

Tzatziki

Voedingswaarden per portie:

Kcal53
Koolhydraten3
Vetten2
Eiwitten4

 


Related Posts

PROOST op mijn verjaardag!

PROOST op mijn verjaardag!

Vandaag ben ik jarig! En dus deel ik een vrolijk drankje om mee te proosten op een mooi nieuw levensjaar. Het is alcoholvrij, suikervrij en super makkelijk te maken. Benodigdheden voor 4 personen: 400ml cranberrysap light 800ml Spa rood met muntsmaak 1 limoen 4 frambozen […]

Mexicaanse bowl

Mexicaanse bowl

Mexicaanse bowl Kleurrijk eten met verschillende smaken en texturen – zodat elke hap anders is – samen in een mooi kommetje: daar word ik blij van! Eerder deelde ik al een recept voor poké bowl (klik hier voor het recept) en nu is het tijd […]



2 thoughts on “Griekenland & Tzatziki”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *